сряда, 29 септември 2010 г.

Безсъние

Безсънието представлява трудно заспиване, ранно събуждане и будене през нощта, в резултат от които се чувствате зле през деня. То е свързано с възрастта - младите обикновено заспиват трудно, с напредване на възрастта се проявяват другите два проблема.

От една страна, с възрастта нуждата от сън намалява. От друга, безсънието обикновено е резултат от някакви проблеми, въпреки усещането, че то е проблема.

Ето някои от най-често срещаните причини:

- Здравословни проблеми. Различни хронични заболявания - проблеми с дишането и отделителната система пречат на съня. Личният лекар може да помогне.

- Натрапчиво желание за уриниране. Ако го има през деня, вероятно значи здравословен проблем. Ако го има само нощем, причината е вероятно е психологическа и трябва да се борите с това. Пиенето на течности няколко часа преди лягане не е добра идея, също и спането без чорапи. След няколко дни проблемът ще отшуми.

- Студ. Човек има нужда да се загрее, за да заспи, но това не значи помещението да е горещо.

- Въздух в помещението. Проветрявайте. Липсата на кислород ще влоши качеството на съня.

- Кофеин. Кока-колата е една от ужасно вредните напитки, които приемаме за даденост в ежедневието. Ако пиете кола, сега е моментът да я откажете.

- Компютърен стрес. Употребата на компютър непосредствено преди лягане може да затрудни заспиването. Изградете си навик да гасите компютъра по-рано. И без това няма да си спомняте нищо от допълнителните два часа в нета.

Вероятно най-важната причина за безсъние са стреса и личните проблеми, но за това ще отделим внимание следващите дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар