четвъртък, 9 декември 2010 г.

Сливи за смет 2.0

Имало едно време в едно планинско село един мъдър баща, на име Иван, със седем сина. Най-големият, Петър, току що навършил пълнолетие и му било време да се жени. Иван викнал Петър и му казал:

- Сине, време ти е. Избрал ли си невеста?
- Не съм, тате, много е сложно.
- Виж сега да те науча на акъл. Пускаш обява, че заменяме сливи за смет. Давам ти 1 тон сливи, ще се разпредели на донеслите смет според обема. Тази, която донесе най-малко ще да е най-работливата и чиста мома, нея ще вземеш за жена.

Трябва да отбележим, че това село било много забутано и хората си изхвърляли боклуците в реката, така че нямало бунище, от което бързо да набавят смет.

Петър решил, че идеята е страхотна и пуснал обявата във Фейса, съответно всички селски моми на следващия ден заприиждали на мегдана. Коя с кошница боклуци, коя с 2 чувала, натоварени на магаре. Пенка даже била с цяла волска каруца. Накрая дошла Донка, скромна и мълчалива мадама, която носила малка торбичка с опаковки от вафли, кола и кофички Активия. Петър й рекъл:

- Обичам те! Искаш ли да се оженим?
- Ми добре.

Дигнали те сватба, нанесли се на 2-ия етаж на 8 етажния блок, построен от Иван за 7-те сина. Прибрали се и Донка веднага звъннала по джиесема на майка си:

- Мамо, много си умна! Всички моми от селото се изредиха да ми чистят стаята без пари, а аз забърсах якия пич! Бичкам те, ще ти звънна след 1 час.

1 коментар: